Makrela to ryba znana powszechnie w wersji wędzonej, kiedy może stanowić pyszną bazę do rybnych past na kanapki. Jednak surowa makrela doskonale nadaje się na grilla, gdzie może z powodzeniem zastąpić o wiele droższe gatunki ryb i uświetnić majówkę albo letni wieczór swoim intensywnym smakiem.
Jak przygotować makrelę na grilla?
Makrela na grilla sprawdzi się zwłaszcza w przypadku większych imprez, kiedy nie chcemy przepłacać, ale zależy nam na urozmaiceniu jadłospisu, na który standardowo składają się kiełbaski i karkówka w marynacie. Aby przygotować makrelę na grilla potrzebna nam będzie jedna ryba na osobę, mielony czarny pieprz, plasterki cytryny, oliwa z oliwek, starta skórka z cytryny, tymianek i sól. Rybę dokładnie oczyszczamy, doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny, a do środka wkładamy kilka cienkich plasterków cytryny przyprószonych solą i tymiankiem. Całość smarujemy albo kropimy oliwą z oliwek i grillujemy po dziesięć minut z każdej strony.
Z czym podawać makrelę z grilla?
Przygotowaną rybę można serwować bez niczego albo z pieczywem lub lekką sałatką. Jeśli grillujemy w przydomowym ogrodzie, świetnie skomponuje się z nią przyrządzony wcześniej sos beszamelowy z odrobiną skórki z cytryny. Do jego przygotowania należy zrobić zasmażkę z masła i mąki pszennej, a następnie dodać do niej mleko i mieszać aż zgęstnieje. Sos doprawiamy startą gałką muszkatołową, solą, pieprzem i skórką z cytryny. Jeśli podczas grilla nie mamy dostępu do kuchni, możemy wcześniej przygotować czosnkowo-cytrynowy sos na bazie jogurtu greckiego. Wystarczy zmieszać jogurt z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tartą skórką z cytryny, solą i ziołami. Ilości są zależne od osobistych upodobań. Sosem jogurtowym lub beszamelowym polewamy rybę zaraz po zdjęciu z grilla, a ich orzeźwiający smak będzie świetnie komponował się ze smakiem pieczonej ryby. Z kolei idealnym trunkiem, który świetnie współgra z rybami, będzie białe wino wytrawne z lodem albo jasne piwo.
Najnowsze komentarze