Jeszcze do niedawna grzyby uznawane były za smaczny, jednak mało wartościowy pokarm. Dominowało przekonanie, że są ciężkostrawne i mogą być magazynem wielu szkodliwych substancji. Jednak w medycynie ludowej od zawsze wykorzystywano je w leczeniu różnych schorzeń i łagodzeniu wielu dolegliwości. Oto 4 gatunki grzybów, które warto spożywać!

1. Grzyby Chaga

Grzyby Chaga wykorzystywane są w leczeniu m.in. nowotworów układu pokarmowego. Dzięki dużej ilości witamin i minerałów, doskonale wpływają na odporność, mają również działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Suplementy na bazie grzybów Chaga używa się m.in. u osób z cukrzycą, problemami z ciśnieniem oraz cierpiących na boreliozę.

2. Shiitake

Japońskie grzyby shiitake uznawane są za grzyby witalne, które we wschodnich kulturach mają działanie lecznicze. Duża ilość witamin z grupy B wpływa na odporność i łagodzi skutki stresu. Zawierają lentinan – związek wykazujący działanie przeciwnowotworowe. Grzyby shiitake polecane są również osobom z nadciśnieniem, ze względu na wysoką zawartość potasu.

3. Pieczarka brazylijska

Pieczarka brazylijska (Agaricus) to wyjątkowy grzyb, którego zdrowotne właściwości są coraz bardziej cenione. Pozwala unormować ilość cukru i cholesterolu we krwi, wpływa na poziom ciśnienia oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Polecany jest dla osób, które cierpią na różne dolegliwości trawienne – pieczarka brazylijska wspiera pracę wątroby, żołądka oraz jelit.

4. Grzyby Reishi

Grzyby Reishi uznawane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Wykorzystywane w kuchniach azjatyckich, dziś coraz częściej mogą trafić na nasze stoły. Sprawdzają się we wspomaganiu leczenia przewlekłych schorzeń górnych i dolnych dróg oddechowych. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby oraz jelit. Wykazuje silne działanie oczyszczające i wspomagające pracę całego układu pokarmowego. Grzyby Reishi polecane są również alergikom, u których zaobserwowano złagodzenie najsilniejszych objawów przy regularnym spożywaniu tego gatunku grzybów.