Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę żywienia i zajmować najważniejsze miejsce w diecie każdego człowieka. Chociaż często o tym słyszymy, to jednak nie zawsze udaje nam się zjadać właściwe ilości warzyw czy owoców. W codziennym życiu zdarza nam się zapominać o tych produktach albo rezygnujemy z nich na korzyść niezdrowych przekąsek. Często też jest tak, że nie przepadamy za takim jedzeniem i celowo go unikamy. Niezależnie jednak, czy jemy ich wystarczająco dużo czy dopiero będziemy wprowadzać do codziennej diety, warto wiedzieć jakie owoce i warzywa powinniśmy kupować na co zwrócić uwagę aby nasz organizm najlepiej na tym skorzystał.

Sezonowo i lokalnie

Najlepszym wyjściem byłoby oczywiście uprawiać warzywa i owoce samodzielnie. Jest to możliwe, gdy mamy własny ogród lub kawałek ziemi ale nawet wtedy wymaga sporo czasu i ogromnej pracy fizycznej. Nie zawsze też uprawy będą zgodne z naszymi oczekiwaniami. Na przeszkodzie mogą stanąć złe warunki atmosferyczne czy glebowe. Dlatego warzywa i owoce kupujemy w sklepach. W marketach możemy je dostać przez cały rok ale najczęściej pochodzą one z upraw szklarniowych. Najczęściej uprawia się je bezglebowo a więc na określonym podłożu albo na wacie mineralnej. Ponadto uprawa szklarniowa może nie dawać wystarczającego dostępu do światła lub jest wspomagana pestycydami i sztucznymi nawozami. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem będzie kupowanie warzyw i owoców sezonowo, zgodnie z kalendarzem upraw i zbiorów. Ponadto warto kupować od lokalnych producentów ponieważ owoce czy warzywa dostarczane do marketów muszą być wspomagane chemicznie aby wytrzymały czas transportu, magazynowania i ekspozycji w sklepie. Kupując lokalnie, zyskujemy pewność, że warzywa i owoce są uprawiane naturalnie, na zdrowym podłożu. Lokalni rolnicy mają możliwość uprawiania warzyw w sposób ekologiczny, ponadto często uprawiają również warzywa mniej znane i takie, których nie kupimy w sklepach sieciowych.

Zawsze świeże

Również kupując warzywa i owoce lokalnie czy w sklepie, należy zwracać uwagę na ich świeżość ponieważ to właśnie takie są najzdrowsze i zawierają najwięcej witamin i substancji odżywczych.
Warto dokładnie przyglądać się wybieranym produktom pamiętając też, że nie zawsze te wyglądające idealnie będą najsmaczniejsze. Wybierajmy przede wszystkim te jędrne, pachnące i z dobrze wyglądającą skórką. Ziemniaki i cebula nie powinny mieć kiełków a liście sałaty powinny być zielone a nie zżółknięte. Nie kupujmy warzyw i owoców, które zawierają pleśń lub są przejrzałe.