Pyszny owoc egzotyczny
Ananas jest niewątpliwie jednym z najsmaczniejszych i ogólnie dostępnych owoców tropikalnych dostępnych w naszych sklepach. Chętnie podawany jest jako deser, jak również dodatek do mięs czy pizzy. Zawiera sporo witamin oraz soli mineralnych, za to niewiele kalorii, co powinno ucieszyć osoby będące na diecie. Przeważnie jednak ananasy spożywamy już pokrojone, zalane słodką zalewą z puszki. Jest to efekt tego, iż owoc ten nastręcza problemów przy obieraniu. Wystarczy jednak poznać podstawowe zasady, by móc cieszyć podniebienie przepysznym smakiem soczystego, świeżego owocu.
Obróbka ananasa
Czy wiemy, jak obrać i pokroić ananasa w sposób prawidłowy ?
Zaopatrzmy się w ostry, duży nóż oraz stabilną deskę do krojenia. Przede wszystkim należy odciąć części niejadalne, czyli pióropusz twardych, ostrych liści a także spód owocu. Następnie przystępujemy do odkrawania skórki z twardymi łuskami. Robimy to pociągnięciami noża od góry do dołu, wąskimi, poszczególnymi pasmami. Należy odcinać dość grubą warstwę skóry, aby nic nie zostało na smacznym miąższu owocu. Gdy już cała skóra wraz z łuskami zostanie usunięta, musimy miąższ pokroić na ćwiartki i z każdej z nich wyciąć znajdujący się w środku twardy rdzeń. Tak obranego ananasa kroimy na kosteczki odpowiadającej nam wielkości. Możemy także owoc pokroić w plastry. Jak jednak do tego przystąpić? Bardzo podobnie. Po odcięciu liści oraz podstawy owocu połóżmy go na desce na boku i wytnijmy plastry o takiej szerokości, jaka nam odpowiada. Następnie okrągłą foremką do wypieku ciasteczek o ostrych brzegach wycinamy z każdego plastra twardy rdzeń. Pozostaje w ten sposób okrągły otwór w każdym z plastrów. Z tak przygotowanym owocem możemy już wyczarować potrawy, które tylko nam się zamarzą, czy to na słodko czy na słono. Jeżeli nie chcemy od razu zużyć całego owocu, który wszakże jest dość duży, możemy pokrojone na kawałki bądź w plastry części ananasa zasypać cukrem i w zamkniętym szczelnie pojemniku przechowywać do tygodnia w lodówce.
Najnowsze komentarze